BodyTalk | Perihal Bibir

BodyTalk | Perihal Bibir

BodyTalk | Perihal Bibir đź‘„

Posted by Shahrom Hassan on Tuesday, 17 July 2018

Vlog | Tips Bahasa Badan Untuk Introvert

Vlog | Tips Bahasa Badan Untuk Introvert

Assalamualaikum.

.

Tips kali ini membincangkan bagaimana bahasa badan mampu membantu introvert dalam bergaul dengan mudah bersama orang ramai.

.

Sila ‘Share’ video ini jika dirasakan ia juga mampu memberi nilai tambah kepada rakan-rakan yang lain.

.

Do it Now, Later Means Never

Bahasa Badan Guru Awesome

Bahasa Badan Guru Awesome

Assalamualaikum semua,

Hari ini kita bertemu lagi dalam entri Body Talk.

Kepada kepada masyarakat Cina, terlebih dahulu Pakar Bahasa Badan ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua.

Pastinya kepada negeri-negeri selain Wilayah Persekutuan akan memulakan tugas di tempat kerja masing-masing.

Selamat bekerja dan Pakar Bahasa Badan berharap agar kita dapat memberikan yang terbaik kepada kerjaya kita. Setiap kerja yang dilakukan dengan sempurna, insyaAllah ada barakah di sisi Allah S.W.T.

Topik yang ingin Pakar Bahasa Badan kongsikan kali ini ialah 5 Tips Bahasa Badan Guru Awesome. Tips untuk cikgu pun ada? Dah tentu ada hehe

Untuk yang mengikuti blog, sebenarnya banyak kajian telah dilakukan untuk melihat keberkesanan guru-guru di sekolah. Pada tahun 1999, satu kajian telah diadakan di Universiti Florida menunjukkan bahasa badan guru-guru mempengaruhi pencapaian pelajar dan keyakinan guru-guru tanpa memerlukan berkata sepatah. Ini menunjukkan bahasa badan juga memberi impak yang sangat berguna khususnya dalam P&P.

InsyaAllah, guru-guru senior pasti mempunyai banyak pengalaman yang boleh digunakan dalam teknik mengajar mereka. Jadi, kepada guru-guru baru, entri kali ini boleh digunakan dalam menjadikan P&P lebih berkesan.

Tak semua orang mampu bercakap di hadapan ramai orang. Kepada guru-guru yang baru juga pasti rasa gugup dan gemuruh tetap ada walaupun mungkin banyak latihan telah dilakukan.

Apabila gugup dan gemuruh guru dapat dilihat oleh pelajar, pastinya ia memberi tanggapan yang tidak baik dan tahap keyakinan pelajar kepada guru-guru berkurangan.

Jadi untuk mengatasinya, di sini Pakar Bahasa Badan kongsikan 5 tips yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah-masalah tadi.

bahasa badan guru awesome

Apabila pelajar berada di dalam kelas,  guru-guru perlu masuk ke dalam kelas dengan penuh keyakinan dan memulakan percakapan dengan nada kuat, jelas dan suaranya yang menarik. Kuat bukan bermaksud menjerit tetapi boleh didengari oleh semua pelajar dalam kelas.

Elakkan diri daripada dilihat tidak terurus kerana pelajar-pelajar hari ini adalah bijak dan mereka boleh menentukan sama ada untuk kekal fokus atau tidak berdasarkan first impression yang guru berikan.

Guru tidak ada kredibiliti, pelajar pun lari.

bahasa badan guru awesome

Pakar Bahasa Badan selalu juga datang ke sekolah-sekolah untuk memberi ceramah dan perasan juga ada guru-guru suka berdiri di belakang meja ketika mengajar.

Apabila guru berada di belakang meja, jadi ia akan menjadi satu barrier antara guru dan pelajar,

Jadi, untuk menjadikan kelas lebih efektif, apa kata kali ini guru gunakan keseluruhan ruang dalam kelas ketika mengajar. Anda boleh berjalan, berada di belakang sambil mengajar.

Ini yang dinamakan sebagai menggunakan ruang dengan maksimum. DI dalam bahasa badan, orang yang hebat ialah orang yang banyak menggunakan ruang.

bahasa badan guru awesome

Apabila bercakap dengan pelajar, guru-guru perlu berkomunikasi dengan melihat wajah mereka. Jika menanyakan soalan kepada mereka, lihat wajah mereka, berikan senyuman dan eye contact adalah WAJIB.

Jika ketinggian pelajar adalah rendah berbanding anda (khususnya di sekolah rendah), rendahkan sedikit badan anda lebih kurang separas dengan mereka kerana ia juga mempengaruhi minda mereka bahawa anda seorang yang memahami dan boleh didekati.

Waktu inilah guru-guru boleh mewujudkan bonding sebagai rakan kepada mereka. Mereka akan zahirkan rasa hormat kepada anda tanpa mereka sedari.

bahasa badan guru awesome

Apabila guru-guru berhadapan dengan pelajar bermasalah, sama seperti tips ketiga tadi di mana apabila bercakap dengan mereka, pastikan kedudukan anda separas dengan mereka. Gunakan nada rendah dan berikan perhatian melalui eye contact.

Kebiasaannya, pelajar-pelajar bermasalah ini adalah kurang mendapat perhatian di rumah. Berikan perhatian kepada mereka, pasti mereka akan rasa diri dihargai dan mampu bekerjasama dengan baik,

Jika masalah adalah serius, anda boleh bercakap dengan mereka di luar kelas atau selesai waktu kelas. Elakkan daripada memarahi mereka di dalam kelas kerana ia akan membuatkan mereka berasa malu kepada rakan dan membalas rasa tidak puas hati dengan berkonfrontasi dengan kita di dalam kelas.

Guru tidak cermat, pelajar pun hilang hormat.

bahasa badan guru awesome

Sambungan kepada tips ke-4 tadi, apabila berhadapan dengan pelajar bermasalah, gunakanlah bahasa badan terbuka.

Elakkan daripada bercakap dengan kedudukan anda lebih tinggi daripada mereka kerana ia akan menarik rasa konfrontasi. Elakkan juga dari berpeluk tubuh, ‘memasuki’ ruang keselesaan mereka dan bersilang kaki kerana ia menunjukkan rasa tidak senang dan akhirnya perbincangan tidak efektif.

Setakat itu sahaja perkongsian bahasa badan untuk kali ini. Banyak lagi tips tapi cubalah dulu 5 tips ini terlebih dahulu. InsyaAllah saya kongsikan lagi pada entri yang akan datang.

Shahrom Hassan (Pakar Bahasa Badan)

Ingin tahu dengan lebih mendalam mengenai impak Bahasa Badan dalam hidup anda atau ingin menjemput Pakar Bahasa Badan berkongsi ilmu di organisasi anda, KLIK DI SINI atau hubungi 017-7652769 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Kesilapan Membaca Badan Badan Seseorang Yang Sering Dilakukan

Kesilapan Membaca Badan Badan Seseorang Yang Sering Dilakukan

Assalamualaikum semua,

Terima kasih pada yang membaca tulisan saya tentang bahasa badan Trump ketika majlis mengangkat sumpah.

Saya pun terkejut sebab ramai yang membaca kerana biasanya apa saja posting pada hujung minggu tidak ramai yang membacanya.

Apa pun, terima kasih banyak-banyak yang membacanya.

Jadi, dari tulisan semalam, ada yang bertanya macam mana nak baca bahasa badan seseorang?

Kalau dah bertanya macam mana nak bertanya, nanti datanglah ke Malaysia’s Body Language Facilitator Program. Nanti saya ajarkan dari A sampai Z. InsyaAllah selepas ini boleh menganalisa dan membaca bahasa badan orang lain dengan mudah.

Sebelum saya kongsikan dengan lebih lanjut, hari ini saya nak share tentang kesilapan yang selalu dibuat ketika membaca bahasa badan seseorang.

kesilapan membaca bahasa badan seseorang

Bahasa badan pada hari ini memainkan peranan penting dalam membina dan memberi impression kepada seseorang.

Tapi ramai yang tersilap dalam membaca bahasa badan kerana beberapa sebab tertentu.

Hari ini saya kongsikan 5 kesilapan yang selalu berlaku dalam membaca bahasa badan seseorang.

kesilapan dalam membaca bahasa badan seseorang

Dalam bahasa badan, context adalah priority utama. Kita tak boleh membaca bahasa badan seseorang jika kita tidak faham situasi di sebaliknya.

Context adalah pembolehubah seperti lokasi, perhubungan, masa, pengalaman silam, malah suhu bilik juga termasuk dalam context. Bergantung kepada context, maksud bahasa badan juga boleh berubah.

Contohnya, kita selalu baca bahasa badan orang yang berpeluk tubuh sebagai seorang yang defensif. Jika kita tidak memahami context, kita mungkin tersilap kerana boleh jadi juga orang tersebut berpeluk tubuh kerana berada dalam bilik yang sangat sejuk.

kesilapan dalam membaca bahasa badan seseorang

Ramai orang yang cuba memahami cara pemikiran seseorang dengan melihat bahasa badan mereka.

Pandangan itu betul kerana bahasa badan adalah cerminan apa yang sedang difikirkan oleh seseorang. Tapi ramai yang hanya menilai hanya dengan memahami satu maksud sahaja.

Memandangkan otak manusia cenderung memberi perhatian kepada mesej negatif berbanding positif, jadi penilaian juga akan menjurus kepada elemen negatif juga.

Contoh seperti contoh yang pertama juga tadi. Orang tidak tahu kita berpeluk tubuh kerana sejuk, tetapi bagi mereka, mereka menganggap kita sedang dalam kebosanan atau tidak boleh didekati.

When it comes to body language, context is king. You can’t really make sense of someone’s nonverbal message unless you understand the circumstances behind it. Context is a weave of variables including location, relationships, time of day, past experience, and even room temperature. Depending on the context, the same nonverbal signals can take on totally different meanings. Your team members, and colleagues won’t always have access to this insight. So if you yawn in a staff meeting because you were up early for an international business call – let people know why you’re tired. Without this context, you’ll look like you’re just bored.

Baseline…ramai yang tidak melihat baseline seseorang dalam membaca bahasa badan. Itulah yang membezakan bahasa badan lama dan bahasa badan baru.

Baseline adalah keadaan seseorang tanpa tekanan. Ia bermaksud suatu perlakukan kebiasaan atau habit seseorang.

Baseline berlaku di awal pertemuan. Di sinilah waktu untuk kita lihat keadaan diri mereka secara semulajadi supaya kita boleh membuat penilaian bahasa badan mereka selepas itu.

Ramai yang bercakap tentang bina rapport, tapi ramai lupa untuk melihat baseline seseorang ketika membina rapport.

Contohnya, kita akan membaca seseorang yang suka memegang hidung sebagai nervous. Tetapi jika di awal pertemuan kita tidak melihat baseline mereka, kita pasti mungkin tersilap kerana boleh jadi seseorang memegang hidung kerana gatal disebabkan resdung.

kesilapan dalam membaca bahasa badan seseorang

Kadangkala kita tersilap dalam membaca bahasa badan seseorang kerana bias atau berat sebelah. Itu yang biasa berlaku ketika di sesi temuduga apabila bias membuatkan kita menilai bahasa badan seseorang dengan cara yang salah.

kesilapan dalam membaca bahasa badan seseorang

Bahasa badan hari ini secara umumnya diterima pakai oleh semua bangsa dan negara. Tetapi harus diingat, bahasa badan bukanlah universal.

Sesetengah tempat membawa maksud yang baik tetapi di tempat lain bermaksud yang tidak baik. Jadi kita perlu membuat sedikit research khususnya jika kita berurusan dengan orang dari negara lain kerana ia boleh memberikan kesan yang tidak baik kepada perhubungan, bisnes dan kerjasama serantau.

Itu adalah sedikit perkongsian bahasa badan untuk kali ini. InsyaAllah saya kongsikan lagi pada entri yang akan datang.

Shahrom Hassan (Pakar Bahasa Badan)

Ingin tahu dengan lebih mendalam mengenai impak Bahasa Badan dalam hidup anda atau ingin menjemput Pakar Bahasa Badan berkongsi ilmu di organisasi anda, KLIK DI SINI atau hubungi 017-7652769 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 

6 Tips Tahun Baharu Untuk Jadikan 2017 Tahun Paling Hebat

6 Tips Tahun Baharu Untuk Jadikan 2017 Tahun Paling Hebat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Hari ini sudah hari ketiga kita telah lalui untuk tahun 2017. Cepat benar masa berlalu. Kami dari team Pakar Bahasa Badan dan juga Kaunselor Anda ingin mengucapkan Selamat Tahun Baharu 2017 kepada semua, khususnya kepada yang telah bersama-sama dengan team Pakar Bahasa Badan dalam kursus-kursus dari tahun 2013 sehingga 2016. Sokongan anda semua menjadikan kami sentiasa bersemangat untuk berkongsi ilmu dengan anda semua.

2016 merupakan tahun yang indah bagi team Pakar Bahasa Badan kerana telah melangkah satu tahap lagi dengan menganjurkan Kursus Pensijilan Malaysia’s Body Language Facilitator Program (MBLF) yang julung kali diadakan. Kursus ini memberi ruang kepada pelbagai pihak dalam menjadikan urusan harian menjadi lebih mudah dan menarik dengan menjadikan bahasa badan klien sebagai strategi untuk mendapat keputusan yang lebih baik.

Di sini kami ingin kongsikan bagaimana kita boleh menjadi tahun 2017 sebagai tahun yang menarik untuk anda semua. Kami telah melakukan resolusi ini sejak dari tahun 2013 dan ia menjadikan tahun-tahun yang kami lalui lebih indah kerana selain ia menjadikan setiap perancangan kami terlaksana, ia juga menjadikan hidup kita sentiasa berkembang dengan baik.

6 Tips tersebut ialah:

1.  Set Matlamat yang Tepat

Buku pertama yang saya baca ketika memulakan kerja sebagai trainer ialah buku daripada John Assaraf. Ia berkaitan bagaimana kita ingin meletakkan matlamat agar ia terlaksana, lebih cenderung kepada konsep Law of Attraction. Di dalam buku tersebut, penulis menyarankan agar matlamat yang kita letakkan perlu dikembangkan tetapi syaratnya boleh diukur dan dicapai.

Usah letakkan matlamat yang susah untuk dicapai. Fokuskan seakan-akan kita boleh rasa kita berjaya mencapai matlamat tersebut. Penulis juga menyarankan agar kita menulis setiap matlamat kita. Kenapa perlu ditulis? Dengan kita melihat (visual) apa yang ditulis, ia dirakamkan dalam minda untuk dijadikan visi. Visi akan mencetuskan emosi dan perasaan untuk mencapai matlamat yang ditulis tadi. Emosi pula akan menggerakkan action untuk berusaha agar impian tersebut dapat dicapai.

Vision Board Shahrom Hassan

2. Sediakan Plan Untuk Setiap Matlamat

Meletakkan matlamat saja belum menjamin matlamat tersebut boleh dicapai. Matlamat yang kita letakkan tidak akan boleh dicapai jika tidak disertakan plan untuk mencapai matlamat tersebut. Plan tersebut tidak boleh dicapai jika hanya diletakkan satu plan saja, ia memerlukan beberapa plan yang berterusan.

Kami di team Pakar Bahasa Badan sentiasa menggunakan satu teknik dalam menyusun plan kami, iaitu dengan menulis setiap plan tindakan pada kalendar. Setiap kali melihat kalendar, kami tahu apa tindakan yang harus dibuat pada hari tersebut. Jika anda ingin gunakan teknik ini, kami alu-alukan dan kami berdoa agar plan tindakan anda akan membawa anda berjaya mencapai matlamat yang anda tetapkan.

3. Letakkan Metrik

Buku yang saya baru saja beli dari Big Bad Wolf baru-baru ini ialah sebuah buku dari Peter Drucker. Beliau mengatakan, “jika anda tidak mampu mengukur matlamat anda, anda tidak mampu menguruskannya”. Pastikan ia ada input dan juga output. Maksud input ialah usaha yang anda lakukan untuk matlamat tersebut boleh dicapai. Output pula ialah hasil dari tindakan yang diambil.

Sebagai contoh, jika anda berazam untuk tahun 2017 anda ingin menurunkan berat badan sebanyak 24kg, ia juga bermaksud pada Jun 2017 nanti anda telah banyak mengurangkan berat sebanyak 12kg. Jika separuh perjalanan telah banyak dilaksanakan, pastinya baki perancangan seterusnya anda juga boleh uruskannya dengan baik.

4. Inspirasikan Diri

Cara terbaik dalam memberi rangsangan untuk terus maju ke hadapan ialah inspirasi. Anda boleh membaca buku-buku atau menonton di Youtube mengenai tokoh-tokoh yang hebat. Pasti tokoh-tokoh ini mempunyai pengalaman dan cabaran yang hebat sebelum berjaya dalam bidang masing-masing. Ia akan membuatkan kita berinspirasi untuk berjaya seperti mereka. Sebagai contoh, saya suka menonton filem yang diadaptasi dari kisah benar, iaitu Pursuit of Happyness (sengaja ditulis dengan ‘y’) dalam mengambil inspirasi dari Chris Gardner untuk mencapai matlamat hidup.

5. Cuba Perkara Baru

Brian Tracy dalam bukunya, Reinvention, ada menyebut bahawa orang yang berjaya bukanlah orang yang bijak atau paling kuat, tetapi ialah orang yang mampu menyesuaikan diri dengan keadaan semasa. Zaman sekarang ialah zaman yang banyak menggunakan apps dan teknologi. Sibukkan diri kita dengan mempelajari teknologi ini seperti mendalami ilmu seperti Online Marketing, Business Model Canvas  dan banyak lagi. Pendek kata, kita sentiasa belajar dan sesuaikan diri, insyaAllah kita mampu seiring walau perkembangan arus kemodenan bergerak dengan begitu pantas.

Inspirasikan Orang Lain

6. Inspirasikan Orang Lain

Hidup ini bukan sekadar menerima saja, tetapi juga perlu diberi. Penulisan ini juga adalah salah satu metod yang digunakan untuk memberikan inspirasi kepada orang lain untuk terus berjaya mencapai matlamat hidup. Percayalah, dengan memberi inspirasi kepada orang lain, kita semakin jelas dengan matlamat kita. Kita akan dapat strategi baru kerana apabila kita berkongsi, hakikatnya minda kita project dan berkembang dengan lebih kreatif.

Jom kita jadikan tahun 2017 sebagai tahun yang bukan sahaja tahun yang mampu mencapai setiap azam yang diimpikan tetapi juga tahun yang indah dalam hidup kita. Kami telah lakukannya beberapa tahun dan Alhamdulillah, kami berjaya mencapai setiap maklumat yang diazamkan.

Do it NOW, later means NEVER.

Shahrom Hassan (Pakar Bahasa Badan)

Ingin tahu dengan lebih mendalam mengenai impak Bahasa Badan dalam hidup anda atau ingin menjemput Pakar Bahasa Badan berkongsi ilmu di organisasi anda, KLIK DI SINI atau hubungi 017-7652769 untuk mendapatkan maklumat lanjut.