Dapatkan Tip Terkini Mengenai Bahasa Badan

Dapatkan tip-tip bahasa badan terkini terus ke emel anda setiap hari. Klik 'Saya Nak!" SEKARANG!
Email address
Secure and Spam free...

Debat Presiden UMNO

Alhamdulillah, buat julung kalinya debat yang melibatkan pemilihan calon Presiden telah diadakan.
.
Walaupun debat ini melibatkan sebuah parti dan bukannya negara, namun saya mengharapkan pendekatan ini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang.
.
Tahniah Astro Awani kerana menganjurkan program ini. Tahniah juga kepada moderator kerana melakukan tugas dengan baik sekali.
.
Suka untuk saya mengulas bahasa badan ketiga-tiga calon ini. InsyaAllah ulasan penuh saya akan kongsikan di blog, namun saya kongsikan juga sedikit sebanyak apa yang dapat saya perhatikan dalam debat ini.
.

 1. Kewujudan Diri:
  .
  Walaupun DS Ahmad Zahidi Hamidi (DSZH) ada menyebut mengenai Non-verbal communication dalam debat ini, tetapi ketidakhadirannya ke studio sedikit sebanyak telah ‘mengurangkan’ kredibilitinya sebagai calon berbanding Khairy Jamaluddin (KJ) & Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li).
  .
  Umpama 3 orang general perang ingin buat perhitungan terakhir, tetapi salah seorang hanya menghantar jurus dari jauh saja.
  .
  KEPUTUSAN: KJ – 1, Ku Li – 1, DSZH – 0
  .
 2. Eye Contact
  .
  Apabila ketiga-tiga calon memberikan hujah, eye contact adalah sangat penting kerana ia umpama memberi penjelasan sambil melihat kepada penerima mesej yang dituju.
  .
  Dalam hal ini, saya akan ambil penerima mesej adalah moderator kerana beliau mewakili rakyat Malaysia, menerima hujah bagi setiap calon.
  .
  KJ dan Ku Li dilihat memiliki peluang baik bagi aspek ini. Mereka memerhatikan moderator ketika menyampaikan hujah masing-masing.
  .
  Berbanding dengan DSZH, beliau dilihat seperti memandang ke bawah. Saya tidak pasti, berkemungkinan kamera berada di bawah sedikit dari paras matanya.
  .
  Namun, ketika ruangan soalan dikemuka kepada calon lain, beliau boleh memberi eye contact ke arah kamera pada paras matanya pula.
  .
  KEPUTUSAN: KJ – 1, Ku Li – 1, DSZH – 0
  .
 3. Torso Tubuh Badan
  .
  Torso adalah kedudukan tubuh. Dalam aspek ini, KJ dilihat memiliki kelebihan di mana badannya berada pada kedudukan posisi tegak dan kedudukan dagunya sedikit ke atas ketika menyampaikan hujahnya.
  .
  Kedudukan dagu akan membantu dalam meningkatkan hormon testosterone untuk berada pada kedudukan tinggi dan memberi keyakinan kepada diri.
  .
  Ku Li dilihat mencondongkan sedikit badannya ke hadapan. Di dalam bahasa badan, saya kategorikan sebagai ‘Forward Lean’ yang bermaksud menunjukkan rasa minat kepada program tersebut.
  .
  Kedudukan kepalanya juga sedikit ke hadapan yang mempamerkan aspek merapatkan ‘Proxemics’ atau jarak dengan moderator. Semakin rapat bermaksud semakin positif hubungan dengan seseorang.
  .
  DSZH pula dilihat duduk menegak cuma kedudukan kepala yang sedikit senget yang membawa maksud manipulasi.
  .
  Memandangkan bahagian kirinya ‘terbuka’, manipulasi di sini saya kira lebih kepada memanipulasi sokongan dan pandangan penonton. Sebaiknya beliau menegakkan kepala khususnya apabila memberikan janji melakukan perubahan kerana ia lebih membantu.

.
KEPUTUSAN: KJ – 1, Ku Li – 1, DSZH – 0
.

 1. Ekspresi Wajah Mikro
  .
  Dari sudut ekspresi, banyak yang dapat saya perolehi cuma saya akan kongsikan satu sahaja, selebihnya di dalam blog.
  .
  KJ dan Ku Li mempamerkan sisi ketenangan, sama ada ketika memberi hujah, menjawab soalan dari calon lain atau sesi penggulungan.
  .
  Namun, ekspresi wajah DSZH terlalu banyak mempamerkan ketidak selesaan,sama ada ketika berhujah ataupun ketika menjawab soalan mengenai pentadbiran yang lepas.
  .
  KEPUTUSAN: KJ – 1, Ku Li – 1, DSZH – 0
  .

Lain-lain

Bagi melihat beberapa siri bahasa badan yang lain di dalam debat ini, saya akan kongsikan juga beberapa waktu di mana bahasa badan mereka memberikan maklumat tambahan kepada kita.

Dalam soalan yang pertama oleh moderator, beliau menanyakan kepada Ku Li, apakah perubahan atau rejuvenasi yang ingin beliau lakukan sekiranya terpilih sebagai Presiden. Ku Li, sebelum menjawab, ada memberikan komentar mengenai situasi kepimpinan sebelum ini yang mana kepimpinan atasan telah mengongkong dan menyekat suara orang bawah.

Kita dapat melihat ekspresi wajah dan kedudukan bahasa badan KJ dan DSZH memberikan signal tidak selesa (boleh dilihat daripada gambar di bawah) kerana secara tidak langsung mereka terkena dek komentar tersebut. Apabila seseorang menunduk ke bawah dengan ekspresi tersebut,bahasa badan mereka membawa maksud ‘Malu”.

Ketika soalan yang sama diajukan kepada KJ, KJ dilihat begitu teruja dan bersedia.Reaksi ini dapat dilihat apabila beliau menyatakan pandangannya, sambil postur badannya menegak, terdapat lirikan senyuman dan juga permainan tangan (Palm Up) ketika menyuarakan pandangan. Bahasa badan ini mampu melonjakkan ekspresi terbaik penonton dan membuatkan pendengar teruja untuk mendengar apakah lontaran ideanya.

Apa yang menarik juga, saya sempat melihat reaksi dua lagi calon apabila KJ menyatakan untuk membuang kekebalan Presiden parti. DSZH dilihat memberikan ekspresi wajah yang tidak selesa dengan idea tersebut, manakala Ku Li dilihat seperti menyokong idea tersebut. Situasi ini boleh dilihat pada gambar di bawah.

Tatkala DSZH bagi menjawab soalan yang sama, beliau ada menyebut untuk melakukan penstrukturan semula dan memberi roh baru, kedua-dua calon seolah bersetuju dengan idea tersebut. Ia dapat melihat kedua-dua mereka menganggukkan kepala sambil tersenyum. Saya merasakan ada sinar untuk mereka bertiga dapat bekerjasama dalam membangunkan semula UMNO.

KJ juga ada menyatakan kekesalan dan memohon maaf kerana sebagai salah seorang kepimpinan tinggi yang lepas, beliau gagal untuk menyatakan kebenaran dan ini dapat dilihat melalui bahasa badan beliau. Pada wajahnya terdapat sedikit ekspresi ‘Self-Contempt‘ dan penggunaan tangan yang menceritakan perihal hatinya.

KJ juga ada menyebut mengenai sekiranya dilantik sebagai Presiden, beliau mengharapkan ahli dapat menyatakan kebenaran walaupun pahit dan tidak diangkat sebagai ‘Dewa Politik’. Kenyataan ini memberi sentakan kepada DSZH tetapi disetujui oleh Ku Li kerana terdapat sedikit senyuman pada wajahnya. Eskpresi dan bahasa badan tersebut boleh dilihat pada gambar di bawah.

Ketika DSZH menjawab soalan mengenai pendirian beliau sebagai salah seorang daripada kepimpinan yang lepas, beliau menjawab bahawa UMNO yang lepas tidak gagal tetapi komponen parti yang lain yang gagal. Apa yang menariknya di sini, KJ dan Ku Li memandang dengan senyuman sinis pada jawapan tersebut. Kelihatan mereka tidak bersetuju dengan pandangan tersebut.

Ulasan DSZH juga menarik, kerana sambil berhujah, beliau sempat ‘menembak’ KJ (pada pengamatan saya) apabila menyatakan jangan ada yang sabotaj dan pemboikotan. Di lihat di sini, KJ mula duduk dalam keadaan tidak selesa dan menarik nafas dengan dalam. Rasanya KJ sedar kenyataan tersebut ditujukan kepadanya.

Bila bercakap mengenai debat, tidak sah kiranya untuk tidak melakukan provokasi atau ‘menembak calon lain. Di sini, Ku Li juga mengambil kesempatan untuk berbuat demikian apabila menyatakan ada pemimpin UMNO yang berlagak dan bersikap Elitis. Jelas KJ dan DSZH ‘terasa’ dengan kenyataan sedemikian apabila kedua-dua mengetapkan dan memuncungkan bibir. Hebat juga Ku Li, dalam kelihatan tenang, sekali sekala ‘menembak’ pesaingnya’.

Sesi soal jawab di penghujung debat juga adalah menarik. Namun saya berfikir untuk memberikan ruangan analisa tersebut pada Kursus Pensijilan Malaysia’s Body Language Facilitator Program pada 8-10 Ogos 2018 nanti.

Walau bagaimanapun, banyak bahasa badan yang boleh kita lihat dari Debat Presiden UMNO ini dan sedikit sebanyak boleh memberi kesan kepada pengundian pada esok hari (30 Jun 2018). Saya suka mencadangkan agar pada masa akan datang agar debat seumpama ini diadakan lebih awal daripada hari pengundian (contoh, seminggu sebelum hari pengundian) kerana iamemberi ruang untuk perwakilan mendengar dan membuat penilaian selain kesediaan semua calon untuk hadir dalam debat ini.

Apa pun syabas saya ucapkan kepada Astro Awani atas kesediaan menganjurkan program seumpama ini. Kepada calon-calon dan perwakilan, selamat mengundi.

InsyaAllah kita bertemu lagi pada entri yang akan datang.

 

SHAHROM HASSAN K.B, P.A

Body Language Guru

DAPATKAN EBOOK BAHASA BADAN PERCUMA DI SINI
Masukkan Emel Anda & Klik 'Download Sekarang!'
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Kami Benci SPAM. Usah Risau, Emel Anda Tidak Akan Dijual Atau Diberikan Kepada Sesiapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dapatkan Tip Terkini Mengenai Bahasa Badan

Dapatkan tip-tip bahasa badan terkini terus ke emel anda setiap hari. Klik 'Saya Nak!" SEKARANG!
Email address
Secure and Spam free...