Bahasa Badan Guru Awesome

Bahasa Badan Guru Awesome

Assalamualaikum semua,

Hari ini kita bertemu lagi dalam entri Body Talk.

Kepada kepada masyarakat Cina, terlebih dahulu Pakar Bahasa Badan ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua.

Pastinya kepada negeri-negeri selain Wilayah Persekutuan akan memulakan tugas di tempat kerja masing-masing.

Selamat bekerja dan Pakar Bahasa Badan berharap agar kita dapat memberikan yang terbaik kepada kerjaya kita. Setiap kerja yang dilakukan dengan sempurna, insyaAllah ada barakah di sisi Allah S.W.T.

Topik yang ingin Pakar Bahasa Badan kongsikan kali ini ialah 5 Tips Bahasa Badan Guru Awesome. Tips untuk cikgu pun ada? Dah tentu ada hehe

Untuk yang mengikuti blog, sebenarnya banyak kajian telah dilakukan untuk melihat keberkesanan guru-guru di sekolah. Pada tahun 1999, satu kajian telah diadakan di Universiti Florida menunjukkan bahasa badan guru-guru mempengaruhi pencapaian pelajar dan keyakinan guru-guru tanpa memerlukan berkata sepatah. Ini menunjukkan bahasa badan juga memberi impak yang sangat berguna khususnya dalam P&P.

InsyaAllah, guru-guru senior pasti mempunyai banyak pengalaman yang boleh digunakan dalam teknik mengajar mereka. Jadi, kepada guru-guru baru, entri kali ini boleh digunakan dalam menjadikan P&P lebih berkesan.

Tak semua orang mampu bercakap di hadapan ramai orang. Kepada guru-guru yang baru juga pasti rasa gugup dan gemuruh tetap ada walaupun mungkin banyak latihan telah dilakukan.

Apabila gugup dan gemuruh guru dapat dilihat oleh pelajar, pastinya ia memberi tanggapan yang tidak baik dan tahap keyakinan pelajar kepada guru-guru berkurangan.

Jadi untuk mengatasinya, di sini Pakar Bahasa Badan kongsikan 5 tips yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah-masalah tadi.

bahasa badan guru awesome

Apabila pelajar berada di dalam kelas,  guru-guru perlu masuk ke dalam kelas dengan penuh keyakinan dan memulakan percakapan dengan nada kuat, jelas dan suaranya yang menarik. Kuat bukan bermaksud menjerit tetapi boleh didengari oleh semua pelajar dalam kelas.

Elakkan diri daripada dilihat tidak terurus kerana pelajar-pelajar hari ini adalah bijak dan mereka boleh menentukan sama ada untuk kekal fokus atau tidak berdasarkan first impression yang guru berikan.

Guru tidak ada kredibiliti, pelajar pun lari.

bahasa badan guru awesome

Pakar Bahasa Badan selalu juga datang ke sekolah-sekolah untuk memberi ceramah dan perasan juga ada guru-guru suka berdiri di belakang meja ketika mengajar.

Apabila guru berada di belakang meja, jadi ia akan menjadi satu barrier antara guru dan pelajar,

Jadi, untuk menjadikan kelas lebih efektif, apa kata kali ini guru gunakan keseluruhan ruang dalam kelas ketika mengajar. Anda boleh berjalan, berada di belakang sambil mengajar.

Ini yang dinamakan sebagai menggunakan ruang dengan maksimum. DI dalam bahasa badan, orang yang hebat ialah orang yang banyak menggunakan ruang.

bahasa badan guru awesome

Apabila bercakap dengan pelajar, guru-guru perlu berkomunikasi dengan melihat wajah mereka. Jika menanyakan soalan kepada mereka, lihat wajah mereka, berikan senyuman dan eye contact adalah WAJIB.

Jika ketinggian pelajar adalah rendah berbanding anda (khususnya di sekolah rendah), rendahkan sedikit badan anda lebih kurang separas dengan mereka kerana ia juga mempengaruhi minda mereka bahawa anda seorang yang memahami dan boleh didekati.

Waktu inilah guru-guru boleh mewujudkan bonding sebagai rakan kepada mereka. Mereka akan zahirkan rasa hormat kepada anda tanpa mereka sedari.

bahasa badan guru awesome

Apabila guru-guru berhadapan dengan pelajar bermasalah, sama seperti tips ketiga tadi di mana apabila bercakap dengan mereka, pastikan kedudukan anda separas dengan mereka. Gunakan nada rendah dan berikan perhatian melalui eye contact.

Kebiasaannya, pelajar-pelajar bermasalah ini adalah kurang mendapat perhatian di rumah. Berikan perhatian kepada mereka, pasti mereka akan rasa diri dihargai dan mampu bekerjasama dengan baik,

Jika masalah adalah serius, anda boleh bercakap dengan mereka di luar kelas atau selesai waktu kelas. Elakkan daripada memarahi mereka di dalam kelas kerana ia akan membuatkan mereka berasa malu kepada rakan dan membalas rasa tidak puas hati dengan berkonfrontasi dengan kita di dalam kelas.

Guru tidak cermat, pelajar pun hilang hormat.

bahasa badan guru awesome

Sambungan kepada tips ke-4 tadi, apabila berhadapan dengan pelajar bermasalah, gunakanlah bahasa badan terbuka.

Elakkan daripada bercakap dengan kedudukan anda lebih tinggi daripada mereka kerana ia akan menarik rasa konfrontasi. Elakkan juga dari berpeluk tubuh, ‘memasuki’ ruang keselesaan mereka dan bersilang kaki kerana ia menunjukkan rasa tidak senang dan akhirnya perbincangan tidak efektif.

Setakat itu sahaja perkongsian bahasa badan untuk kali ini. Banyak lagi tips tapi cubalah dulu 5 tips ini terlebih dahulu. InsyaAllah saya kongsikan lagi pada entri yang akan datang.

Shahrom Hassan (Pakar Bahasa Badan)

Ingin tahu dengan lebih mendalam mengenai impak Bahasa Badan dalam hidup anda atau ingin menjemput Pakar Bahasa Badan berkongsi ilmu di organisasi anda, KLIK DI SINI atau hubungi 017-7652769 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Kesilapan Membaca Badan Badan Seseorang Yang Sering Dilakukan

Kesilapan Membaca Badan Badan Seseorang Yang Sering Dilakukan

Assalamualaikum semua,

Terima kasih pada yang membaca tulisan saya tentang bahasa badan Trump ketika majlis mengangkat sumpah.

Saya pun terkejut sebab ramai yang membaca kerana biasanya apa saja posting pada hujung minggu tidak ramai yang membacanya.

Apa pun, terima kasih banyak-banyak yang membacanya.

Jadi, dari tulisan semalam, ada yang bertanya macam mana nak baca bahasa badan seseorang?

Kalau dah bertanya macam mana nak bertanya, nanti datanglah ke Malaysia’s Body Language Facilitator Program. Nanti saya ajarkan dari A sampai Z. InsyaAllah selepas ini boleh menganalisa dan membaca bahasa badan orang lain dengan mudah.

Sebelum saya kongsikan dengan lebih lanjut, hari ini saya nak share tentang kesilapan yang selalu dibuat ketika membaca bahasa badan seseorang.

kesilapan membaca bahasa badan seseorang

Bahasa badan pada hari ini memainkan peranan penting dalam membina dan memberi impression kepada seseorang.

Tapi ramai yang tersilap dalam membaca bahasa badan kerana beberapa sebab tertentu.

Hari ini saya kongsikan 5 kesilapan yang selalu berlaku dalam membaca bahasa badan seseorang.

kesilapan dalam membaca bahasa badan seseorang

Dalam bahasa badan, context adalah priority utama. Kita tak boleh membaca bahasa badan seseorang jika kita tidak faham situasi di sebaliknya.

Context adalah pembolehubah seperti lokasi, perhubungan, masa, pengalaman silam, malah suhu bilik juga termasuk dalam context. Bergantung kepada context, maksud bahasa badan juga boleh berubah.

Contohnya, kita selalu baca bahasa badan orang yang berpeluk tubuh sebagai seorang yang defensif. Jika kita tidak memahami context, kita mungkin tersilap kerana boleh jadi juga orang tersebut berpeluk tubuh kerana berada dalam bilik yang sangat sejuk.

kesilapan dalam membaca bahasa badan seseorang

Ramai orang yang cuba memahami cara pemikiran seseorang dengan melihat bahasa badan mereka.

Pandangan itu betul kerana bahasa badan adalah cerminan apa yang sedang difikirkan oleh seseorang. Tapi ramai yang hanya menilai hanya dengan memahami satu maksud sahaja.

Memandangkan otak manusia cenderung memberi perhatian kepada mesej negatif berbanding positif, jadi penilaian juga akan menjurus kepada elemen negatif juga.

Contoh seperti contoh yang pertama juga tadi. Orang tidak tahu kita berpeluk tubuh kerana sejuk, tetapi bagi mereka, mereka menganggap kita sedang dalam kebosanan atau tidak boleh didekati.

When it comes to body language, context is king. You can’t really make sense of someone’s nonverbal message unless you understand the circumstances behind it. Context is a weave of variables including location, relationships, time of day, past experience, and even room temperature. Depending on the context, the same nonverbal signals can take on totally different meanings. Your team members, and colleagues won’t always have access to this insight. So if you yawn in a staff meeting because you were up early for an international business call – let people know why you’re tired. Without this context, you’ll look like you’re just bored.

Baseline…ramai yang tidak melihat baseline seseorang dalam membaca bahasa badan. Itulah yang membezakan bahasa badan lama dan bahasa badan baru.

Baseline adalah keadaan seseorang tanpa tekanan. Ia bermaksud suatu perlakukan kebiasaan atau habit seseorang.

Baseline berlaku di awal pertemuan. Di sinilah waktu untuk kita lihat keadaan diri mereka secara semulajadi supaya kita boleh membuat penilaian bahasa badan mereka selepas itu.

Ramai yang bercakap tentang bina rapport, tapi ramai lupa untuk melihat baseline seseorang ketika membina rapport.

Contohnya, kita akan membaca seseorang yang suka memegang hidung sebagai nervous. Tetapi jika di awal pertemuan kita tidak melihat baseline mereka, kita pasti mungkin tersilap kerana boleh jadi seseorang memegang hidung kerana gatal disebabkan resdung.

kesilapan dalam membaca bahasa badan seseorang

Kadangkala kita tersilap dalam membaca bahasa badan seseorang kerana bias atau berat sebelah. Itu yang biasa berlaku ketika di sesi temuduga apabila bias membuatkan kita menilai bahasa badan seseorang dengan cara yang salah.

kesilapan dalam membaca bahasa badan seseorang

Bahasa badan hari ini secara umumnya diterima pakai oleh semua bangsa dan negara. Tetapi harus diingat, bahasa badan bukanlah universal.

Sesetengah tempat membawa maksud yang baik tetapi di tempat lain bermaksud yang tidak baik. Jadi kita perlu membuat sedikit research khususnya jika kita berurusan dengan orang dari negara lain kerana ia boleh memberikan kesan yang tidak baik kepada perhubungan, bisnes dan kerjasama serantau.

Itu adalah sedikit perkongsian bahasa badan untuk kali ini. InsyaAllah saya kongsikan lagi pada entri yang akan datang.

Shahrom Hassan (Pakar Bahasa Badan)

Ingin tahu dengan lebih mendalam mengenai impak Bahasa Badan dalam hidup anda atau ingin menjemput Pakar Bahasa Badan berkongsi ilmu di organisasi anda, KLIK DI SINI atau hubungi 017-7652769 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 

Trump Mengangkat Sumpah Sebagai Presiden US: Analisis Bahasa Badan

Trump Mengangkat Sumpah Sebagai Presiden US: Analisis Bahasa Badan

Assalamualaikum,

Hai semua, apa khabar? Lama tak bertemu, almaklumlah banyak perancangan untuk tahun 2017 ini yang perlu dibuat. InsyaAllah tahun ini, saya akan berkongsi ilmu supaya ramai di kalangan kita selepas ini yang mampu menganalisa serta membaca bahasa badan seseorang.

Kali ini saya ingin berkongsi kepada semua, analisis bahasa badan yang saya lakukan sewaktu Donald Trump mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang baharu. Terima kasih kepada Cikpuan  Emmy Hermina Nathasia yang berkongsi link video ini. Kepada yang ingin menonton boleh lihat di link ini, https://www.facebook.com/FoxNews/videos/10155020403316336/

Pada majlis angkat sumpah ini, bekas-bekas Presiden juga turut hadir dan kerana itu, usah terkejut Hillary Clinton juga turut berada di situ kerana beliau berada di situ kerana pernah menjadi the First Lady of United States of America, sewaktu suaminya Bill Clinton menjadi Presiden.

Hillary menarik nafas

Gambar-gambar di atas adalah sewaktu mereka sedang menunggu nama mereka dijemput. Gambar pertama adalah sewaktu mereka baru sahaja menuruni tangga dan kelihatan mereka berdua dalam keadaan yang tenang. Namun gambar kedua pula, adalah beberapa saat selepas itu, di mana Hillary menarik nafas yang agak dalam dan jika dilihat dari ekspresi wajahnya, tergambar wajah ketidak selesaan beliau untuk berada di majlis ini.

Pada pendapat saya, beliau masih bersedih dengan kekalahannya dan melihat impian dirinya sebagai Presiden pertama yang dilantik di kalangan wanita tidak tercapai. Apatah lagi perlu berada di situ untuk melihat lawannya dilantik sebagai Presiden seterusnya. Perlu diingat, Hillary dan Trump saling membenci antara satu sama lain. Moment ini boleh dilihat pada moment 1:10:23.

Selepas Bill Clinton, Barack Obama antara yang diiktiraf sebagai seorang yang mahir menggunakan bahasa badan dengan baik, Jika dilihat pada gambar ini, beliau menghulurkan salam kepada keluarga Trump sambil belly button menghala ke arah mereka. Jika ingin tahu sama ada seseorang itu berniat tulus dengan kita, lihatlah arah ‘belly-button’nya menghala ke arah kita.

trump sworn

Ketika sesi mengangkat sumpah, saya tertarik untuk melihat bibirnya kerana dari segi micro facial expressions, Trump mempamerkan dirinya seorang yang berkuasa dan tenang, walaupun ketika beliau menyebut namanya, terpancar wajah egonya di situ.

Bibir merupakan bahagian yang kita boleh lihat sama ada beliau yakin atau tidak yakin, stress atau tidak, atau bercakap benar atau sebaliknya, semuanya boleh dilihat melalui pergerakan bibir seseorang.

“I, Donald J. Trump solemnly swear” (Reaksi wajahnya mempamerkan ketenangan di samping sedikit ego, kerana namanya merupakan satu jenama besar dan kini jenama Trump menguasai White House)

“That I will faithfully execute…” (bibirnya tenang rapat selepas menyebut execute)

“the office of the President of the United States…” (bibirnya masih tenang ditutup rapat)

“…and will to the best of my ability…” (bibirnya masih tenang ditutup rapat selepas perkataan ability)

“preserve, protect and defend…” (pergerakan bibirnya lambat sedikit daripada sebutan-sebutan sebelumnya serta menarik nafas yang dalam, ia memberi gambaran ia merupakan satu tanggungjawab yang besar dan mencabar dan subconscious nya menyatakan ia tidak mampu melakukannya seorang diri)

Sejurus selepas majlis mengangkat sumpah, beliau meraikan bersama keluarganya serta kemudiannya bersalaman dengan bekas Presiden, Barack Obama sambil tangan kirinya memegang bahu Obama. Ini menunjukkan posisi dan kedudukannya kini adalah tertinggi dan memberi isyarat kepada Obama, “I’m the top dog now”.

Mengenai posisi tangannya ketika mengangkat sumpah serta pergerakan bahasa badannya ketika ucapan, saya simpan analisisnya untuk dikongsikan di Malaysia’s Body Language Facilitator Program nanti.

Itu adalah sedikit analisis yang saya boleh ulas dari aspek bahasa badan di dalam majlis angkat sumpat Trump sebagai Presiden Amerika Syarikat yang baharu.

Shahrom Hassan (Pakar Bahasa Badan)

Ingin tahu dengan lebih mendalam mengenai impak Bahasa Badan dalam hidup anda atau ingin menjemput Pakar Bahasa Badan berkongsi ilmu di organisasi anda, KLIK DI SINI atau hubungi 017-7652769 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Tips Pikat Pelabur Menggunakan Bahasa Badan Siri 1

Tips Pikat Pelabur Menggunakan Bahasa Badan Siri 1

Assalamualaikum dan selamat bertemu kembali,

Wow, sekejap saja masa kita dah selesai minggu pertama di tahun baru. Bagi orang bisnes, awal tahun adalah waktu untuk melakukan langkah-langkah awal untuk memajukan lagi bisnes. Tidak hairan jika waktu ini mereka juga telah mula mengintai untuk mendapatkan pelabur-pelabur yang boleh menjadi booster kepada perniagaan mereka.

Anda pernah menonton Shark Tank?

Tips Pikat Pelabur

Kalau anda peminat Shark Tank, anda pasti tidak sabar melihat pengusaha bisnes melakukan pitching kepada ikon-ikon billionaire bisnes hebat seperti Kevin O’Leary, Daymond John, Barbara Corcoran, Robert Herjavec, Lori Greiner dan Mark Cuban. Ada yang berjaya dan ramai yang gagal.

Setelah dah beberapa season program ini berlangsung, saya sempat menganalisa antara mereka-mereka yang berjaya dalam melakukan pitching dan boleh dikatakan ada 5 sebab UMUM yang membuatkan mereka mampu menambat hati pelabur walaupun pada asalnya produk mereka tidak sekuat mana.

Tips Pikat Pelabur

Pertama: Biarkan pelabur melihat passion anda.

Saya faham kalau ada yang berkata pelabur-pelabur ini adalah jenis orang analytic, tapi apabila bernama manusia, passion kita mampu menarik perhatian mereka.

Pitching lebih berkesan jika ia menambat emosi. Robert Herjavec, dalam sebuah temubual, pernah berkata keputusan awal pelabur ini untuk melabur bukannya bermula dengan proses logik. Ia bermula dengan kata hati dan perasaan mereka. Kemudiannya barulah ia dituruti dengan keputusan secara analitik. Anda perlu membuatkan mereka berkata ‘Wow’, dan harus bersifat menambat hati dan bukannya mendidik.

Dalam Shark Tank musim kelima, seorang pengusaha steak berjaya membuatkan kelima-lima pelabur teruja dengan cara beliau melakukan pitching. Keterujaan Bubba dalam menerangkan bisnesnya, umpama magnet yang membuatkan kelima-lima pelabur turut teruja dengan penerangan beliau.

Bahasa badan adalah saluran komunikasi yang kuat dikaitkan dengan emosi. Apabila emosi kita menunjukkan kita bersemangat dengan bisnes kita, ia  akan membuatkan tone suara dan tindakan kita dapat dizahirkan dengan lebih baik. Pamerkan bahasa badan berpengaruh, anda pasti boleh membuatkan pelabur membuka mata untuk melabur di dalam  bisnes kita.

Tips Pikat Pelabur

2. Berkeyakinan dan Berkredibiliti

Dari perspektif bahasa badan, usahawan yang berpengaruh, mempunyai kemampuan mempamerkan dua set komunikasi bukan lisan. Set pertama mempamerkan status, autoriti dan keyakinan yang tinggi. Kita dapat melihat set ini melalui cara berdiri, kedudukan bahu, kedudukan dagu, bercakap dengan jelas dan tenang.

Set kedua pula meliputi kemesraan, empati dan rasa keupayaan untuk membuatkan orang lain menyukai kita. Ia dapat dikesan melalui bahasa badan terbuka, cara duduk, eye contact, senyuman dan sentuhan.

Isunya dengan beberapa usahawan hari ini, mereka tidak mempamerkan keseimbangan komunikasi mereka dengan bahasa badan dengan baik. Kadangkala apa yang berlaku ialah mereka mengetahui maksud secara umum sahaja dan tidak jelas dengan cara yang sebenar, ia membuatkan kita merasa mereka terlebih yakin hingga menimbulkan rasa tidak senang di kalangan klien.

Jika kita ingin mempamerkan karisma terbaik, pastikan kita seimbangkan bahasa badan kita dengan betul dengan komunikasi yang cuba kita sampaikan.

3. Cara bersalam yang betul

Sentuhan yang betul merupakan bahasa badan yang hebat. Sentuhan pertama yang kita boleh lakukan pada orang lain adalah dengan bersalaman. Otak kita diprogramkan untuk merasa diri lebih dekat dengan seseorang apabila kita boleh menyentuh mereka. Orang yang disentuh juga akan merasa ‘dekat’ dengan kita.

Menurut kajian bersalaman yang dilakukan oleh Center of Traders Show, USA, menunjukkan seseorang akan lebih mudah mengingati seseorang yang lain apabila mereka berjabat tangan. Pengkaji turut menemui seseorang akan merasa lebih terbuka dan mesra apabila kita bersalaman dengan orang lain. Ketika menemui bakal pelabur, pastikan kita bersalaman dengan betul dengan mereka. Pastikan anda mengikuti dan mengingati panduan ini:

a) Pastikan tangan kanan anda bebas dari sebarang pegangan. Gunakan tangan kiri untuk memegang beg, kertas, telefon bimbit dan sebagainya supaya kita boleh terus menghulurkan tangan kanan dengan mudah untuk bersalaman.

b) Pastikan juga tapak tangan kita bersalaman secara tegak, dan bukannya menghalakan tapak tangan ke bawah. Apabila kita bersalaman dengan seseorang sambil tapak tangan kita menhala ke bawah, kita akan dipandang sebagai seorang yang ego dan sukar bertolak ansur, akhirnya mengakibatkan pelabur memberi persepsi yang tidak baik kepada kita.

c) Elakkan daripada menekan tangan orang lain ketika bersalaman terutamanya apabila bersalaman dengan wanita (khusus pada yang bersalaman dengan sesiapa sahaja) kerana ia turut memberikan impresi tidak baik.

d) Berikan eye contact dengan betul. Jika anda seorang pemalu, berikan eye contact ke arah hidung pelabur tersebut, kerana pelabur akan merasa menerima eye contact walaupun kita memandang ke arah hidungnya.

e) Ukirkan senyuman

f) Pastikan arah badan kita menghala ke arah pelabur dan bukannya menyimpang daripadanya

g) Pastikan juga ketika berjabat tangan, tapak tangan kita bersalaman penuh mengenai tapak tangannya. Kajian mendapati seseorang yang tidak melekapkan tapak tangan dengan penuh akan memberikan persepsi mengambil ringan dan tidak ikhlas menghulurkan salam.

InsyaAllah, jika kita melakukannya dengan baik, dengan menyeimbangkan bahasa badan kita dengan komunikasi yang kita cuba sampaikan pada seseorang, khususnya pelabur, kita akan menerima lebih banyak kelebihan dalam membentuk hubungan dengan baik dengan bakal pelabur.

Do it NOW, later means NEVER.

Shahrom Hassan (Pakar Bahasa Badan)

Ingin tahu dengan lebih mendalam mengenai impak Bahasa Badan dalam hidup anda atau ingin menjemput Pakar Bahasa Badan berkongsi ilmu di organisasi anda, KLIK DI SINI atau hubungi 017-7652769 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 

6 Tips Tahun Baharu Untuk Jadikan 2017 Tahun Paling Hebat

6 Tips Tahun Baharu Untuk Jadikan 2017 Tahun Paling Hebat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Hari ini sudah hari ketiga kita telah lalui untuk tahun 2017. Cepat benar masa berlalu. Kami dari team Pakar Bahasa Badan dan juga Kaunselor Anda ingin mengucapkan Selamat Tahun Baharu 2017 kepada semua, khususnya kepada yang telah bersama-sama dengan team Pakar Bahasa Badan dalam kursus-kursus dari tahun 2013 sehingga 2016. Sokongan anda semua menjadikan kami sentiasa bersemangat untuk berkongsi ilmu dengan anda semua.

2016 merupakan tahun yang indah bagi team Pakar Bahasa Badan kerana telah melangkah satu tahap lagi dengan menganjurkan Kursus Pensijilan Malaysia’s Body Language Facilitator Program (MBLF) yang julung kali diadakan. Kursus ini memberi ruang kepada pelbagai pihak dalam menjadikan urusan harian menjadi lebih mudah dan menarik dengan menjadikan bahasa badan klien sebagai strategi untuk mendapat keputusan yang lebih baik.

Di sini kami ingin kongsikan bagaimana kita boleh menjadi tahun 2017 sebagai tahun yang menarik untuk anda semua. Kami telah melakukan resolusi ini sejak dari tahun 2013 dan ia menjadikan tahun-tahun yang kami lalui lebih indah kerana selain ia menjadikan setiap perancangan kami terlaksana, ia juga menjadikan hidup kita sentiasa berkembang dengan baik.

6 Tips tersebut ialah:

1.  Set Matlamat yang Tepat

Buku pertama yang saya baca ketika memulakan kerja sebagai trainer ialah buku daripada John Assaraf. Ia berkaitan bagaimana kita ingin meletakkan matlamat agar ia terlaksana, lebih cenderung kepada konsep Law of Attraction. Di dalam buku tersebut, penulis menyarankan agar matlamat yang kita letakkan perlu dikembangkan tetapi syaratnya boleh diukur dan dicapai.

Usah letakkan matlamat yang susah untuk dicapai. Fokuskan seakan-akan kita boleh rasa kita berjaya mencapai matlamat tersebut. Penulis juga menyarankan agar kita menulis setiap matlamat kita. Kenapa perlu ditulis? Dengan kita melihat (visual) apa yang ditulis, ia dirakamkan dalam minda untuk dijadikan visi. Visi akan mencetuskan emosi dan perasaan untuk mencapai matlamat yang ditulis tadi. Emosi pula akan menggerakkan action untuk berusaha agar impian tersebut dapat dicapai.

Vision Board Shahrom Hassan

2. Sediakan Plan Untuk Setiap Matlamat

Meletakkan matlamat saja belum menjamin matlamat tersebut boleh dicapai. Matlamat yang kita letakkan tidak akan boleh dicapai jika tidak disertakan plan untuk mencapai matlamat tersebut. Plan tersebut tidak boleh dicapai jika hanya diletakkan satu plan saja, ia memerlukan beberapa plan yang berterusan.

Kami di team Pakar Bahasa Badan sentiasa menggunakan satu teknik dalam menyusun plan kami, iaitu dengan menulis setiap plan tindakan pada kalendar. Setiap kali melihat kalendar, kami tahu apa tindakan yang harus dibuat pada hari tersebut. Jika anda ingin gunakan teknik ini, kami alu-alukan dan kami berdoa agar plan tindakan anda akan membawa anda berjaya mencapai matlamat yang anda tetapkan.

3. Letakkan Metrik

Buku yang saya baru saja beli dari Big Bad Wolf baru-baru ini ialah sebuah buku dari Peter Drucker. Beliau mengatakan, “jika anda tidak mampu mengukur matlamat anda, anda tidak mampu menguruskannya”. Pastikan ia ada input dan juga output. Maksud input ialah usaha yang anda lakukan untuk matlamat tersebut boleh dicapai. Output pula ialah hasil dari tindakan yang diambil.

Sebagai contoh, jika anda berazam untuk tahun 2017 anda ingin menurunkan berat badan sebanyak 24kg, ia juga bermaksud pada Jun 2017 nanti anda telah banyak mengurangkan berat sebanyak 12kg. Jika separuh perjalanan telah banyak dilaksanakan, pastinya baki perancangan seterusnya anda juga boleh uruskannya dengan baik.

4. Inspirasikan Diri

Cara terbaik dalam memberi rangsangan untuk terus maju ke hadapan ialah inspirasi. Anda boleh membaca buku-buku atau menonton di Youtube mengenai tokoh-tokoh yang hebat. Pasti tokoh-tokoh ini mempunyai pengalaman dan cabaran yang hebat sebelum berjaya dalam bidang masing-masing. Ia akan membuatkan kita berinspirasi untuk berjaya seperti mereka. Sebagai contoh, saya suka menonton filem yang diadaptasi dari kisah benar, iaitu Pursuit of Happyness (sengaja ditulis dengan ‘y’) dalam mengambil inspirasi dari Chris Gardner untuk mencapai matlamat hidup.

5. Cuba Perkara Baru

Brian Tracy dalam bukunya, Reinvention, ada menyebut bahawa orang yang berjaya bukanlah orang yang bijak atau paling kuat, tetapi ialah orang yang mampu menyesuaikan diri dengan keadaan semasa. Zaman sekarang ialah zaman yang banyak menggunakan apps dan teknologi. Sibukkan diri kita dengan mempelajari teknologi ini seperti mendalami ilmu seperti Online Marketing, Business Model Canvas  dan banyak lagi. Pendek kata, kita sentiasa belajar dan sesuaikan diri, insyaAllah kita mampu seiring walau perkembangan arus kemodenan bergerak dengan begitu pantas.

Inspirasikan Orang Lain

6. Inspirasikan Orang Lain

Hidup ini bukan sekadar menerima saja, tetapi juga perlu diberi. Penulisan ini juga adalah salah satu metod yang digunakan untuk memberikan inspirasi kepada orang lain untuk terus berjaya mencapai matlamat hidup. Percayalah, dengan memberi inspirasi kepada orang lain, kita semakin jelas dengan matlamat kita. Kita akan dapat strategi baru kerana apabila kita berkongsi, hakikatnya minda kita project dan berkembang dengan lebih kreatif.

Jom kita jadikan tahun 2017 sebagai tahun yang bukan sahaja tahun yang mampu mencapai setiap azam yang diimpikan tetapi juga tahun yang indah dalam hidup kita. Kami telah lakukannya beberapa tahun dan Alhamdulillah, kami berjaya mencapai setiap maklumat yang diazamkan.

Do it NOW, later means NEVER.

Shahrom Hassan (Pakar Bahasa Badan)

Ingin tahu dengan lebih mendalam mengenai impak Bahasa Badan dalam hidup anda atau ingin menjemput Pakar Bahasa Badan berkongsi ilmu di organisasi anda, KLIK DI SINI atau hubungi 017-7652769 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Ahmad Maslan Lari Dari Jawab Soalan: Analisa Bahasa Badan

Ahmad Maslan Lari Dari Jawab Soalan: Analisa Bahasa Badan

Baru-baru ini, video daripada KiniTV menjadi viral apabila wartawan ingin menanyakan komen Ahmad Maslan berkenaan isu kenaikan harga minyak masak. Bagi yang belum menonton video tersebut, anda boleh menonton videonya seperti di bawah:

Namun suka saya ingatkan perkongsian ini hanya berkaitan bahasa badan beliau. Ia sama sekali tidak berkait dengan politik.

Berikut adalah analisa saya mengenai bahasa badan beliau. Walaupun video tersebut adalah pendek dengan durasi selama 26 saat sahaja tetapi beberapa bahasa badan dapat dilihat yang boleh menggambarkan keadaan diri beliau ketika itu. Ini adalah analisis saya.

0:06 – Ketika beliau sampai, tangannya telah menyentuh Power Zone iaitu di bahagian leher, menandakan diri sudah terasa ‘terancam’ dengan kehadiran wartawan di situ.

0:07 – Setelah itu, beliau menyentuh hidungnya, menandakan dirinya nervous dan sudah menjangka soalan yang bakal ditanya.

0:09 – Matanya tidak fokus ketika soalan mula diajukan kerana ketika itu fikirannya sedang menerawang berfikir sesuatu, mencari ‘jalan’ agaknya.

0:13 – Time delay, adalah salah satu teknik dalam deception, di mana beliau bersalam dengan semua orang sebelum melangkah pergi.

0:23 – Postur badannya yang ‘menguncup’ seolah-olah sedang memasukkan tangannya ke dalam poket menandakan dirinya tidak selesa dengan situasi sebentar tadi.

Seperti saya katakan tadi, video yang pendek tetapi banyak bahasa badan yang boleh dianalisis daripada individu terbabit.

Daftar Segera untuk menyertai Kursus Pensijilan Malaysia’s Body Language Facilitator Program hari ini.

Untuk maklumat lanjut, sila klik di link ini:
http://tinyurl.com/j9scd73 atau pakarbahasabadan.com/mblf/

Ingin tahu dengan lebih mendalam mengenai impak Bahasa Badan dalam hidup anda atau ingin menjemput Pakar Bahasa Badan berkongsi ilmu di organisasi anda, KLIK DI SINI atau hubungi 017-7652769 untuk mendapatkan maklumat lanjut.