Dapatkan Tip Terkini Mengenai Bahasa Badan

Dapatkan tip-tip bahasa badan terkini terus ke emel anda setiap hari. Klik 'Saya Nak!" SEKARANG!
Email address
Secure and Spam free...

Bila Datuk Seri Zahid Bertemu Tun Mahathir

Assalamualaikum dan Salam Ramadan al-Mubarak,

Alhamdulillah, hari ini kita telah berada di 23 Ramadan, bermakna kita bukan sahaja berada di fasa akhir (10 Ramadan terakhir) malah berada di salah satu tempoh di mana Allah mengurniakan malam Lailatul Qadar kepada hambaNya yang beriman.

Baiklah, seperti yang dijanjikan, saya akan kongsikan analisa saya mengenai bahasa badan. Kali ini, analisa bahasa badan ini adalah daripada gambar kunjungan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bertemu Tun Mahathir.

Pada posting saya semalam, rata-rata komen yang diterima, ada yang hampir tepat persepsi bahasa badannya dan ada juga yang lebih menjurus kepada meluahkan kemarahan kepada Barisan Nasional.

Baiklah, ini adalah ulasan saya pula mengenai bahasa badan pertemuan dua pemimpin ini.

Micro Facial Expressions

Dari aspek micro facial expressions, Datuk Seri Ahmad Zahid mempamerkan ekspresi ketidak selesaan, namun kedudukan pipi kirinya sedikit tinggiĀ  berbanding di sebelah kanan BUKANLAH menandakan beliau sedang mempamerkan ekspresi ‘Contempt sebagaimana kajian Dr. Paul Ekman, tetapi lebih kepada ia adalah baseline beliau. Boleh perhatikan gambar-gambar beliau di Google untuk memastikan kedudukan wajah beliau.

Dari ekspresi wajah Tun Mahathir juga, dapat dilihat beliau mempamerkan ekspresi ‘Contempt’ dan ekspresi ini lebih menjurus kepada perasaan beliau sama ada secara individu atau motif pertemuan terhadap Datuk Seri Ahmad Zahid sendiri.

Cara Berdiri

Daripada bahasa badan cara Datuk Seri Ahmad Zahid berdiri, kita dapati bahunya sedikit tinggi, sedikit condong ke hadapan sehingga kelihatan leher sedikit pendek daripada biasa. Ini menunjukkan beliau sedikit berasa tidak selesa dengan moment tersebut dan cortisol adalah lebih tinggi berbanding testosterone. Cortisol adalah hormon stress di mana apabila cortisol tinggi, ia mampu menjejaskan keyakinan diri dan merasa tidak selamat.

Beliau juga berdiri sedikit menyerong ke arah Tun Mahathir, ie, cuba menghalakan belly button atau pusatnya ke arah Tun Mahathir. Ini membawa maksud kunjungan beliau adalah ‘sincere’ untuk membina hubungan yang lebih baik.

Manakala cara berdiri Tun Mahathir pula, beliau mempamerkan postur bahasa badan yang selesa di mana kedudukan bahunya berada pada kedudukan relaks. Berbeza dari aspek belly button, di mana beliau tidak menyerong badannya ke arah Datuk Ahmad Zahid. Saya merasakan Tun menggambarkan pertemuan tersebut adalah sekadar pertemuan profesional dan tidak lebih daripada itu.

Proxemics

Dari aspek proxemics atau jarak di antara individu, kita dapat lihat postur badan Tun sedikit ke kiri, seolah-olah menjarakkan sedikit dirinya daripada Datuk Seri Ahmad Zahid. Di dalam proxemics, sekiranya seseorang semakin hampir kepada kita ia membawa maksud individu terbabit merasa selesa dan ingin membina hubungan yang lebih. Namun sekiranya beliau menjarakkan diri, ia membawa maksud sebaliknya.

Hammer Fist

Jika diamati tangan kanan Datuk Seri Ahmad Zahid dan tangan kiri Tun Mahathir, kedua-duanya mempamerkan Hammer FistingĀ yang membawa maksud agresif. Kebiasaannya ia membawa maksud masing-masing berpegang kepada pandangan masing-masing dan saya menjangkakan hasil pertemuan ini tidak mencapai kata putus seperti diharapkan.

Jika diperhatikan pada tangan kiri Datuk Seri Ahmad Zahid pula, beliau meletakkan tangan kiri ke belakang. Apabila kedudukan tangan tidak kongruen, di mana tangan kanan di hadapan (hammer fist) dan tangan kiri ke belakang ketika berdiri, ia membawa maksud berlaku ‘konflik emosi’ dalam dirinya, di antara mempamerkan elemen agresif dan rasa tidak selesa dalam diri.

Kesimpulan

Berdasarkan bahasa badan yang dipamerkan dalam gambar ini, kita dapat simpulkan pertemuan ini lebih ke arah pertemuan profesional di antara dua pemimpin sahaja. Namun, kata sepakat tidak dapat dicapai atas faktor pendirian parti yang berbeza.

Berdasarkan pertemuan ini juga, Tun Mahathir jelas menguasai suasana melalui bahasa badannya yang ternyata memberi kesan kepada ‘lawannya’. Sebagai Timbalan Presiden yang memangku tugas Presiden UMNO, banyak perkara yang perlu dilakukan oleh Datuk Seri Ahmad Zahid dalam membina pengaruh dan serta menarik kepercayaan ahli UMNO kepada beliau.

Sekian untuk entri kali ini.

 

SHAHROM HASSAN K.B, P.A

Body Language Guru

DAPATKAN EBOOK BAHASA BADAN PERCUMA DI SINI
Masukkan Emel Anda & Klik 'Download Sekarang!'
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Kami Benci SPAM. Usah Risau, Emel Anda Tidak Akan Dijual Atau Diberikan Kepada Sesiapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dapatkan Tip Terkini Mengenai Bahasa Badan

Dapatkan tip-tip bahasa badan terkini terus ke emel anda setiap hari. Klik 'Saya Nak!" SEKARANG!
Email address
Secure and Spam free...